CAWB In de Pers: Artikel BN/DeStem 28 augustus 2024

Regio
 
28 augustus 2024
|Pagina 40


Netwerken op de golfbaan? Dat kan ook in een peloton
 

Fietsende netwerkclub in West-Brabant
 
Sport en zakendoen gaan goed samen. Netwerken in de businessclub van een voetbalstadion, bij de hockey of op de golfbaan. Maar op de fiets? Ook daar kan dat. Bert Kandel (72) is voorzitter van de Cycling Ambassadors West-Brabant.

Alex van Lanen

Oosterhout

Ondernemers, wethouders, artsen, advocaten, adviseurs en gemeentesecretarissen. Allemaal zijn ze lid van de CAWB. Wat hen deelt: ze werken in West-Brabant en zijn stuk voor stuk besmet met het wielervirus. ,,We fietsen al dertien jaar”, vertelt de voorzitter en oprichter van de fietsende netwerkclub, Bert Kandel uit Oosterhout.

Hij stichtte CAWB toen hij begon als gemeentesecretaris in de gemeente Moerdijk. ,,Ik kende er niemand en dacht: goh, wat nu? In Rotterdam, waar ik vandaan kwam, had ik iets soortgelijks opgezet maar dan met hardlopen: de Rotterdam Running Ambassadors. Die bestaan nog steeds trouwens.” Maar wie West-Brabant zegt, zegt natuurlijk wielrennen. En naast zijn 38 uitgelopen marathons draagt Bert ook de fiets een warm hart toe, dus zo werden de Cycling Ambassadors geboren.

,,Het groeide vrij snel. Door dat hele gefiets heb ik West-Brabant goed leren kennen. Zowel het gebied als de mensen. En daar heb ik nu nog steeds profijt van als voorzitter van streeknetwerk Landstad De Baronie.” Naast die functie fietst Bert nog regelmatig door het West-Brabantse. ,,En elk jaar wel een weekje in het buitenland, met een mooie beklimming.”

In de regio noemt hij de Rijzende Weg in Woensdrecht als een aanrader. Niet toevallig in de buurt van café-restaurant Non Plus Ultra, een van de startplekken van de ritten van CAWB. De netwerkclub fietst jaarlijks acht grotere tochten van 80 à 100 kilometer, zoals die op de kaart hierboven, en één vierdaagse fietsreis.


Haast een echte prof
Bijzonder: bij de zaterdagse tochten door de regio worden de renners begeleid door motorrijders. ,,Heb ik zelf ooit ingevoerd, ik had het gezien bij de Cantina y Tapas Tour in Oosterhout, die hadden het toendertijd ook. Je voelt je zo haast een echte prof”, vertelt Bert met een knipoog.

Maar het verhoogt ook de veiligheid, zegt hij. ,,Ze rijden vooruit en bij een haakse bocht houden ze bijvoorbeeld ons of een tegenligger tegen als er een gevaarlijke situatie dreigt. Ook geven ze de route aan; handig, dan hoef je niet constant op je navigatie te kijken.”

Het niveau van de CAWB-fietsers liegt er niet om, vertelt hij. ,,Wij hebben klasbakken in ons midden, soms moet ik ze als voorzitter echt intomen. Bijvoorbeeld Nederlandse kampioenen bij de wethouders, Jeffrey van Agtmaal (twee keer goud) en Lars van der Beek (brons) van Woensdrecht, en de gemeentesecretarissen: Henk Klaucke van Roosendaal.” In totaal telt CAWB 65 leden, nieuwe leden zijn welkom.


Genoeg kletsen
Maar gaat dat wel samen met het netwerken, wielrennen? ,,Jawel hoor. Als je je niet kapot aan het fietsen bent, kun je genoeg kletsen. En op die vierdaagse zijn we zo 7 à 8 uur onderweg, dus dan heb je daar ruim de tijd voor.”

Waar dat toe leidt? ,,Er zijn ook dienstverleners onder onze leden, zoals een fotograaf; die houdt er soms opdrachten aan over. Of een advocaat, die hoort over een situatie en zegt: daar kan ik je wel bij helpen. Als je elkaar kent, weet je elkaar sneller te vinden.”

Wat daarbij ook helpt zijn de netwerkavonden die twee maal per jaar op de agenda staan, met sprekers uit de wielerwereld. Mathieu Hermans, Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel. Over die laatste gesproken… ,,Mooi verhaal: ik was gevallen en mijn schaafwond ging maar niet dicht. Daarom belde ik ons lid Jan Prop, directeur van de Grote Prijs Adrie van der Poel. Die zei: ik geef je nu aan iemand die daar veel verstand van heeft. Krijg ik van een anonieme stem als advies er een speciale zalf op te doen. Vroeg ik: met wie heb ik het genoegen…? Adrie van der Poel.” En: het hielp! Zo blijkt, het helpt als je mensen leert kennen